Wonen

Hieronder vindt u informatie en tips om zo lang en veilig mogelijk in uw eigen huis te blijven wonen. Plus wat de mogelijkheden zijn als dat niet meer gaat.

Veilig thuis wonen

Alarmering

 • Hebt u een verhoogd risico op een ongeluk of een medisch ongeluk? En is er niemand in huis die dan kan helpen of hulp kan inroepen? Alarmering in huis kan een veilig gevoel geven. 
 • Alarmering is onder meer mogelijk via Vughterstede via 073 - 658 33 99/073 - 658 11 99 of per mail receptiehe@vughterstede.nl/receptiewzct@vughterstede.nl. U kunt ook terecht bij Vivent via 088 - 163 70 00
 • U betaalt voor het gebruik van de alarmvoorziening een bijdrage per maand. Hebt u een laag inkomen? Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Neem hierover contact op met Wegwijs+ via 073 - 658 07 50

Woonadvies van de woonadviseurs

Bent u ouder dan 55 jaar? U kunt een beroep doen op de vrijwillige woonadviseurs. Hij/zij kan u over de volgende onderwerpen informeren en adviseren:

 • Welke woningaanpassingen zijn mogelijk om veilig te blijven wonen?
 • Wat is er mogelijk op het gebied van vervoer als u zelf niet meer kunt autorijden?
 • Wat kunt u doen als u uw huis niet meer goed schoon krijgt?
 • Wat is er mogelijk aan ondersteuning als u met een klein inkomen moet rondkomen?
 • Wat is er in Vught te doen om te voorkomen dat u zich eenzaam voelt?
 • Wat zijn oplossingen voor praktische problemen, zoals het doen van boodschappen, het terugbrengen van boeken naar de bibliotheek of klusjes in huis?

Meer informatie vindt u op de website van Ouderen Samen.


Woningaanpassingen

 • Met enkele kleine aanpassingen - zoals badbeugels, een antislipmat in de douche en een verhoogde toiletpot - verhoogt u uw wooncomfort en veiligheid vaak aanzienlijk. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Medipoint of op de website van Vivent
 • Zijn er meer ingrijpende aanpassingen nodig? Zoals het laten verwijderen van drempels, het verbreden van doorgangen of een aangepaste keuken? Kunt u dit soort aanpassingen niet zelf betalen? Neem dan contact op met Wegwijs+ via 073 - 658 07 50 om de mogelijkheden te bespreken. 

Voorkom vallen

 • Leer in driebijeenkomsten zoveel mogelijk te voorkomen dat u valt
 • Voor deelnemers van 65 jaar en ouder
 • De cursus wordt geregeld gegeven in 's-Hertogenbosch. Aanmelden kan via Vivent

Domotica

Domotica wil zeggen dat u moderne technologie in uw woning inzet. Dit zorgt ervoor dat u veilig en comfortabel in uw eigen woning kunt blijven wonen. Een voorbeeld van domotica is videocommunicatie, waarmee u vanuit huis kunt communiceren met uw zorgverlener, kinderen en vrienden. De woonadviseurs van Ouderen Samen kunnen u over de mogelijkheden van domotica informeren.


Verhuisservice

 • Via de vrijwillige hulpdienst kunt u hulp krijgen bij een verhuizing. Bijvoorbeeld hulp bij het in- en uitpakken van de verhuisdozen, het afvoeren van uw oude spullen en het schoonmaken van uw (oude) woning na de verhuizing
 • Neem contact op met Welzijn Vught via 073 - 656 53 50 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 13.00 uur) of mail naar vhd@welzijnvught.nl

Wonen met zorg

Aanleunwoningen

 • Vlak bij de Vughtse woonzorgcentra Theresia en Huize Elisabeth liggen aanleunwoningen. Ze worden verhuurd door de Stichting Mariënhoven
 • Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Schrijf u dan in. U neemt hiervoor contact op met de klantenservice van Vughterstede/Mariënhoven via 073 - 658 11 77 of via klantenservice@marienhoven.nl. U ontvangt een aanmeldformulier waarmee u zich kunt inschrijven. U kunt dan reageren op vrijkomende woningen

Woonzorgcentrum

 • Om te kunnen wonen in een woonzorgcentrum zoals Huize Elisabeth en Theresia, hebt u een indicatie nodig. U vraagt deze indicatie aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)
 • In Huize Elisabeth/Theresia hebt u een eenkamerappartement met eigen douche, toilet en keuken. Er is 24 uur per dag hulp aanwezig bij onder andere wassen, naar bed gaan, aankleden, eten, medicijngebruik en het huishouden
 • U betaalt een eigen bijdrage voor verblijf in Huize Elisabeth/Theresia. Hoeveel hangt af van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het CAK.

Begeleiding en zorg

Park Boswijk

Park Boswijk ligt in het zorgpark Voorburg. Boswijk biedt beschermd wonen, welzijn en zorg voor mensen met dementie. U hebt een eigen kamer, maar ook een gedeelde huiskamer. Er is veel zorg en persoonlijke aandacht. U hebt een indicatie nodig van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) met zorgprofiel 4 tot en met 6. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u op werkdagen bellen met 073 - 822 80 00. In crisissituaties buiten kantooruren kunt u bellen met 073 - 822 81 00. 


De Vlasborch

In Visio De Vlasborch aan de Vlasmeersestraat in Vught kunnen ouderen met een visuele beperking wonen. Zij krijgen specialistische begeleiding, hulpmiddelen en er zijn aanpassingen om zoveel mogelijk activiteiten uit te kunnen blijven voeren. Voor vragen en informatie over de mogelijkheden kunt u bellen met 088 - 585 85 85 of mailen naar info@visio.org.


Wonen bij Kentalis

Hebt u een kind met een beperking in horen of communiceren? En heeft het veel zorg en ondersteuning nodig? Er zijn mogelijkheden om te wonen bij Kentalis. 

Uw kind heeft hiervoor een indicatie nodig. U krijgt die voor een kind met een zintuiglijke beperking als er blijvend 24 uur per dag zorg nodig is. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of Wegwijs+.