Opvoeden en opgroeien

Hieronder vind je algemene informatie over opvoeden en opgroeien. Maak je je zorgen om je kind? Neem contact op met de huisarts, het consultatiebureau, de school of Wegwijs+.

Algemene informatie

Kraamzorg

Kraamzorg kun je bij je ziektekostenverzekeraar verzekeren. De kraamhulp kan helpen bij de bevalling, en verzorgt moeder en kind vlak na de geboorte. Kraamzorg wordt onder meer geleverd door Welkom.


Jeugdgezondheidszorg

Heb je kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar en vragen over gezondheid en/of opvoeding? Je kunt terecht bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD. De GGD onderzoekt je kind geregeld, adviseert bij kinderziekten en geeft prikken tegen ziekten, zoals de bof, mazelen en kinkhoest. 


Ondersteuning bij de opvoeding van kinderen 0 tot 18

Kun je als gezin wel wat steun gebruiken bij de opvoeding? Een vrijwilliger van Home-start 0-18 helpt je met handige tips, praktische hulp en vriendschappelijk contact. Je krijgt een luisterend oor en je wordt gewezen op voorzieningen en regelingen.Voor gezinnen met in elk geval een kind van 0 tot 18 jaar oud. Meer informatie bij Humanitas 's-Hertogenbosch.


Ervaren oppas

Heb je zorgbehoevende kinderen? Woon je in Vught? En ben je op zoek naar een oppas aan wie jij de zorg van een kind met een gerust hart kan overdragen? Neem dan contact op met Zorgoppas.

  • Zij regelen een ervaren oppas die aan jouw wensen voldoet. Een indicatie is niet nodig en je hoeft geen uitgebreid formulier in te vullen.
  • Je betaalt € 8,- abonnementsbijdrage per maand en € 7,50 per uur. Daarvoor krijg je een geschikte oppas en regelt Zorgoppas de administratie en de betaling van je oppas.  
  • Jouw uurbijdrage van € 7,50 gaat volledig naar de oppas. Zorgoppas vult dit uurloon aan naar ruim € 10,- (dankzij een bijdrage van de gemeente Vught)

Begeleiding bij de omgangsregeling na een scheiding

Lukt het na de scheiding niet om goed afspraken te maken over de kinderen tussen 0 en 12 jaar? Een vrijwilliger van Humanitas kan helpen. Hij/zij kan aanwezig zijn bij de overdracht van de kinderen. Of helpen bij het halen en brengen. De vrijwilligers kiezen geen partij en houden ook geen dossier bij. Zij zijn ervaren opvoeders, extra getraind door Humanitas. Ze weten dus precies hoe ze kunnen helpen.


Gezinsondersteuning vanuit Humanitas Wel Thuis

Word je als gezin begeleid door Bureau Jeugdzorg of via Wegwijs+? Je kunt dan ook een beroep doen op Humanitas Wel Thuis. Een vrijwilliger helpt je met allerlei zaken, zoals het opvoeden van de kinderen en contacten met instanties. De vrijwilligers zijn onafhankelijk. Het welzijn van jouw gezin staat voorop. Meer informatie bij Humanitas 's-Hertogenbosch.


Begeleiding vanuit de (jeugd)hulpverlening

Is er in je gezin sprake van Onder Toezicht Stelling of dreigende uithuisplaatsing? Een vrijwilliger van Wel Thuis kan binnen je gezin gezelligheid en rust brengen naast de begeleiding vanuit de (jeugd)hulpverlening. Meer informatie bij Humanitas.


Opvoedtips

Ben je op zoek naar lichte en leuke tips over de opvoeding? Op de website van Ouders van nu vind je allerlei informatie: van tips voor een traktatie voor een verjaardagsfeestje, ideeën om je huis kindveilig te maken tot tips voor een leuk dagje uit met kinderen. Ook: informatie over de ontwikkeling van je kind.

Ook op de website van J/M ouders vind je informatie over gezondheid, opvoeden, ouders, school en vrije tijd.

Leren en ontwikkelen

Training sociale vaardigheden

Heeft je kind moeite met het omgaan en spelen met andere kinderen? Of is het faalangstig? Bij het regionaal trainingscentrum kunnen kinderen vanaf 4 jaar kosteloos individuele trainingen en groepstrainingen volgen. Neem voor meer informatie contact op met Wegwijs+ via 073 65 80 750 of wegwijs@vught.nl.


Bijles of huiswerkbegeleiding

Heeft je kind bijles en/of huiswerkbegeleiding nodig? Succes Instituut helpt jouw kind hierbij. Omdat niet iedere ouder extra begeleiding kan betalen, zijn er afspraken gemaakt met Stichting Jeugdfonds Vught over eventuele financiële ondersteuning.