Informatie, hulp en advies

Hieronder vind je een overzicht van verschillende instanties die je kunnen helpen bij vragen over wonen, zorg, welzijn en voorzieningen. Of die jouw belang kunnen behartigen.

Cliëntondersteuning

Cliëntondersteuning is onafhankelijke ondersteuning aan inwoners. Dat kan via informatie, advies of algemene ondersteuning. Het doel is:

 • Dat je jezelf goed kunt redden en mee kunt doen aan de samenleving. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door onderwijs, hulp van de buren of vrijwilligers, mantelzorg of een voorziening van de gemeente
 • Dat je het gevoel hebt dat er daadwerkelijk iemand naast je staat bij een vraag om ondersteuning aan de gemeente

Wil je graag ondersteund worden bij een vraag om hulp of een voorziening van de gemeente? Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Ondersteuning door een medewerker van MEE
 • Ondersteuning door een vrijwilliger van Ouderen Samen
 • Ondersteuning door Stichting Door&Voor
 • Ondersteuning door een cliëntondersteuner van de Katholieke Bond voor Ouderen
 • Ondersteuning via je vakbond, bijvoorbeeld het CNV

Je hoeft nooit te betalen voor cliëntondersteuning.

Kies de cliëntondersteuning die het beste bij je past

Wie? Wat houdt de cliëntondersteuning in? Contact

MEE: cliëntondersteuning

als je een beperking of 

chronische ziekte hebt

Verduidelijken van de gevolgen van het leven met een beperking

Versterken van je mogelijkheden en netwerk

Via Wegwijs+

073 65 80 750

Cliëntondersteuning voor
ouderen (55+) en mantelzorgers

Men kan je ondersteunen bij je gesprek met Wegwijs+

Via Ouderen Samen

073 65 65 350

Cliëntondersteuning vanuit de Katholieke Bond voor
Ouderen

Informatie over regels en procedures

Ondersteuning als je een gesprek hebt met Wegwijs+

Jozef Kok

06 49 67 85 64

jozef.kok@planet.nl

Belangenbehartiging, advies

Ombudsman

Ben je het niet eens met Wegwijs+? Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde voorziening niet krijgt? De ombudsman komt op voor belangen van senioren in hun contact met overheden en instanties. Deze kan je ondersteunen bij bezwaar- en beroepsprocedures. Je kunt contact opnemen met waarnemend ombudsman Ben Brands op telefoonnummer 06 13 89 69 81. Kijk ook op www.soov.nl.


Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon Ria de Die biedt ondersteuning als je contact met Wegwijs+ niet goed verloopt. Zij probeert het vertrouwen en de verbinding tussen de partijen zoveel mogelijk te herstellen. Je kunt haar bereiken op 06 19 97 52 05.


Vertrouwenspersoon tot 18 jaar

Bij de vertrouwenspersoon voor jongeren tot 18 jaar kun je terecht als je in vertrouwen met iemand wilt praten. Neem contact op met Eveline Monteire via emonteiro@zorgbelang-brabant.nl.


Ouderenadviseurs

De vrijwillige ouderenadviseurs van Ouderen Samen zijn op de hoogte van allerlei regelingen, voorzieningen en diensten. Je kunt bij hen terecht voor een onafhankelijk advies op het gebied van wonen, welzijn, vervoer, Wmo en geldzaken. Ben je ouder dan 55 jaar en woon je in Vught of Cromvoirt? Neem contact op voor een adviesgesprek bij je thuis via 073 65 65 350 of mail naar info@ouderensamen.nl.


Katholieke bond voor Ouderen

De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) behartigt de belangen van ouderen. Zo biedt de bond ondersteuning bij je contacten met Wegwijs+. Je kunt bij de bond ook terecht voor meer informatie over bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning. Kijk voor meer informatie op de website van de KBO Vught.

Daarnaast biedt de bond allerlei activiteiten voor ouderen, gericht op zelfstandigheid, zelfredzaamheid en saamhorigheid. 


Vakbonden

Ben je lid van de vakbond? Je kunt daar terecht voor informatie en advies. Bijvoorbeeld als je kopzorgen hebt over werkdruk, je veiligheid of beroepsziekten.

 • Word je gepest? Of wordt een collega gepest? De FNV heeft een vertrouwenstelefoon, die je op werkdagen van 19.00 tot 21.30 uur kunt bellen
 • Het CNV heeft een speciale wegwijzer voor ouderen. Hier kun je terecht met al je vragen over inkomen, wonen, gezondheid en vervoer 
 • Als lid van de FNV kun je ook gebruik maken van onder meer juridisch adies, loopbaanadvies, aanvullende rechtsbijstand en een voordelige zorgverzekering
 • Je kunt als FNV-lid ook gebruik maken van de belastingservice. Een deskundige vrijwilliger kan je helpen bij de belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Ook de CNV biedt deze service